Anca Băisan

Totul despre Kriya Yoga


În zilele noastre, invadați de atât de multe informații, a devenit foarte greu să discernem ce e bine sau mai puțin bine pentru noi. De multe ori suntem confuzi și neputincioși în fața încercărilor vieții încât ajungem într-o stare de disperare. Omul ajunge în astfel de stări deoarece nu știe cum să facă față zecilor de gânduri ce se năpustesc în minte în fiecare clipă. Cumva nimic nu ne mulțumește deși poate în aparență avem tot ce avem nevoie. Mulți spun că din toate experiențele vieții avem de învățat. E adevărat, dar de câte ori ați văzut un om care a pierdut tot și a devenit mai bun? Din proprie perspectivă pot să spun că experiența vieții privită numai cu ochii exteriori nu poate să aducă nimic bun. Ba mai mult, dezvoltă și mai profund caracteristicile negative cu care ne-am născut precum ura, invidia, gelozia, trădarea, neputința, anxietatea, dificultatea de relaționare, izolarea, minciuna, neîncrederea, insuficiența. Astfel am descoperind că viața mă poate purta în direcții exterioare care nu-mi făceau niciun favor, așa că, în urmă cu aproape 7 ani, am plecat pe drumul descoperirii unei practici ce dăinuie din timpuri imemoriale, menționată în Upanisads și Bhagavad Gita. Tehnica se numește Kriya Yoga. Yoga se traduce prin uniune, adică uniunea cu propria origine. Omul a uitat cine este și a încercat să se separe de ceea ce este și ce l-a creat. Scopul tehnicii yoga e să unească omul cu sinele său adevărat prin unirea cu Creația. Niciodată nu am fost separați de sursa care ne-a creat, dar identitatea cu corpul fizic, mintea, intelectul și egoul, ne-au adus în starea de uitare. Din cauza identificării cu acțiunile minții am ajuns la dualitate. Unitatea se realizează atunci când transcendem starea de dincolo de gânduri. Pentru a atinge o astfel de stare avem nevoie de practică, iar una din aceste practici care ne poartă spre aventura descoperirii adevăratei noastre naturii este Kriya Yoga.

Kriya Yoga este o practică științifică destul de simplă bazată pe forța vitală, prana/energie, corp și minte. Este o formă de meditație bazată pe respirație. Kriya înseamnă acțiune, acțiunea Lui Dumnezeu. Suntem concepuți pe aceleași principii în care însuși Dumnezeu există, dar ignorarea prin identificarea cu mintea ne-a adus în punctul separării de El. Prin tehnica de respirație, mintea este absorbită în forța vitală și astfel procesul este reversat și ne conduce din corp la Dumnezeu. Tehnica arată adepților diferitelor filozofii, secte, religii și practici spirituale comunitatea cu propria natură.

De multe ori oamenii spun că nu există timp sau că nu este posibil să mediteze. Absolut greșit, ignorarea și lipsa cunoașterii a ceea ce suntem noi cu adevărat a dus la o ruptură între oameni, creând războaie, foamete, lipsuri, neputințe, trădare, minciuna, și numai prin regăsirea cu propria noastră ființă putem reversa tot răul creat. Timpul poate fi privit ca un bun de schimb, împreună cu iubirea, în relația cu Dumnezeu. Timpul alocat tehnicii de meditație Kriya Yoga variază în funcție de practicant și cât de implicat este, de la o oră până la mai multe ore. Paramahansa Yogananda, una din cele mai importante personalității ale acestei practici spunea în Autobiografia unui yoghin, că o singură respirație kriya aduce ani de evoluție spirituală practicantului. Și nu a greșit deloc spunând asta pentru că rezultate și schimbările interioare apar după câteva luni de practică.

Meditația prin practică zilnică aduce control asupra minții și în același timp asupra organelor de simț. Cu alte cuvinte practica ne ajută să cultivăm virtuții nobile ca iertarea, bunătatea, mulțumirea, adevărul, compasiunea, iubirea pentru a ajunge să trăim o viață desăvârșită. Cu alte cuvinte învățăm prin tehnică să lăsăm de-o parte atașamentul față de corp, simțuri și obiectele simțurilor, să dizolvăm egoul și tot ce credeam că știm despre noi și despre viață, eliberându-ne în purul adevăr oferit de Creație.

Tehnica în sine nu necesită niciun echipament, mijloace externe sau ajutoare spirituale în afară de dorința practicantului de a arde starea de neliniște, suferința, frustrare, neînțelegere și ignorare. Când un om este bolnav el trebuie să înțeleagă în primul rând că ceva în organismul lui nu mai funcționează cum trebuie pentru a căuta mijloacele prin care se poate vindeca. Omul are nevoie să conștientizeze singur că lumea interioară este la fel de importantă, ca să nu spun cea mai importantă deoarece pregătește terenul pentru expunerea exterioară. Fiecare acțiune are o reacțiune, acțiunea se produce la nivel de mintea, iar reacțiunea la nivelul corpului. Pentru ca acțiunea să înceteze la nivelul minții și a nu mai disturba corpul, omul prin practică și ardere continuă a karmei poate să-și conserve vitalitatea corpului. Dacă trăim într-o lume în care siguranța sănătății organismului este pusă la o mare încercare, cred de cuviință că orice om ar fi bine să realizeze că muncă lui ar trebui să înceapă la nivel de minte. Se spune că omul pe parcursul unei singure zile are peste zeci de mii de gânduri. Gândurile sunt consumatoare de energie, dezechilibrând în funcție de direcția lor întregul organism și câmp energetic. Dacă suntem ceea ce mâncăm atunci desigur că suntem și ceea ce gândim. Tărâmul puterii gândurilor este încă subiect de dezbatere la nivel științific însă în lumea spirituală se cunoaște destul de clar, că motorul tuturor consecințelor vieții este mintea.

Kriya yoga învață practicanții că eliberarea și trecerea de la o minte agățată de acțiunile exterioare începe prin inspirației și expirație. Un simplu proces inconștient ceea ce aparent pare lipsit de valoare poate transforma întreaga existență la nivel individual și planetar. Prin fiecare respirație, părți din caracteristicile negative și limitări ale minții sunt dizolvate în marea de iubire a Lui Dumnezeu. Tehnica în sine ne învață să fim așa cum am fost creați și nu altfel față de ceea ce suntem. Identificarea cu ceva ce nu se află în interior a devenit mare greșeală a lumii în care trăim. Ne agățăm de lucruri complicate, ignorând simplitatea din interiorul nostru. Meditația Kriya Yoga aduce cele șapte chakre importante la viață, eliberându-le. Dacă înainte chakrele nu aveau puterea de a vibra și străluci, în urma practicii se echilibrează. Mintea are un corespondent în fiecare aceste șapte chakre și de aceea aducerea lor în stare de echilibru e atât de importantă pentru practicant, ele nefiind altceva decât centri energetici. Cele 7 chakre sunt: Muladhara, reprezentată de pământ, miros, nas, violență, nonviolență, ignoranță, curățenie, credință nobilă, lumea pământului; Svadhisthana, reprezentată de apă, gust, limbă, organele de reproducere, falsitate, mulțumire, vigoare, catastrofă, lumea spațiului intermediar; Manipura reprezentată de foc, viziune, ochi, picioare, furt, nefurt, atașament, austeritate, amintire repetată, lumea ființelor astrale; Anahata, reprezentată de aer, atingere, piele, mâini, indulgență sexuală, abstinență, aversiune, autoeducare, practica concentrării, somn, lumea celor măreți; Visuddha, reprezentată de eter, sunet, urechi, vorbire, sediul posesiunilor, implicare inerentă, predare în fața Lui Dumnezeu, înțelepciune discriminatorie, amintire, lumea creației; Ajna, reprezentată de toate cele cinci elemente, cinci simțuri, conștiința sinelui individual, celor cinci observatori, celor cinci acțiuni ale minții, celor cinci eforturi spirituale, lumea austerității; Sahasrara, reprezintă Sinele Cosmic și Sinele Transcendental, dincolo de orice, lumea Adevărului. Cunoscând toate informațiile despre fiecare corespondent al chakrelor singuri putem înțelege unde există un dezechilibru, iar prin meditație ne putem vindeca fiecare centru energetic.

Kriya Yoga are patru etape și cu fiecare etapă parcursă omul evoluează spre o conștiință înaltă, poate chiar ultimul stadiul al evoluției, iluminarea, unirea definitivă cu Creația: Kriya I,II,III,IV. Kriya Yoga fiind o tehnică autentică, nu a fost occidentalizată și nici nu i s-a adus modificări de-a lungul anilor, ceea ce o face o tehnică foarte puternică și din experiență personală pot spune că însăși practica își alege adepții.

Îndemn întotdeauna ca fiecare om să pornească spre căutarea interioară înainte de a de avânta în cu avânt spre fericirea iluzorie dată de materialitatea vieții. Căutarea mereu trebuie să înceapă din interior către exterior.

Doresc să închei cu un citat din Paramahansa Yogananda, un maestru căruia îi ofer toată dragostea și încrederea: „Fii fericit acum! Dacă reușești să găsești fericirea în sufletul tău, atunci chiar dacă vei muri mâine și te vei alătura lungii procesiuni de suflete plecate care se mișcă încet pe coridoarele cu piloni ale secolelor, vei purta mereu cu tine această comoară inestimabilă. Odată ce fericirea sufletului îți aparține, nimeni nu va fi capabil să ți-o ia, oricât de lungă ar fi călătoria ta spre atemporalitate și eternitate.”