Adi Cojan

MITRO. Portret prin lentila sufletului



„Mitro este unul dintre acei artiști pentru care evocarea naturii este o sursă inepuizabilă. De aceea, privirea sa de pictor ne stimulează și nouă felul de a privi lucrurile și ne provoacă să descoperim ce se ascunde în spatele motivului. Atunci când știm să privim picturile lui Mitro și aș zice că și atunci când știm să le punem întrebări, un întreg univers ni se dezvăluie într-o împlinire vizuală exacerbată.” (Patrice de la Perrière)

Născut în 1957 în România, Mitro a fost interesat de mic de lumea desenului și a culorilor. După absolvirea ca șef de promoție a Academiei de Arte din București, a început să participe la diverse expoziții din țară. Din 1982 el a participat la diverse intervenții de restaurare ce au culminat cu șantierul dedicat refacerii Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, grav afectat de cutremurul din 1977.

Stabilit în Franța după 1990 împreună cu familia, Mitro avea să își găsească aici fundamentul pentru o carieră de succes. Începutul a fost dificil pentru toți, artistul pictând noaptea, pentru că în timpul zilei era ocupat cu diverse activități menite să le asigure supraviețuirea materială. Dar geniul artistic nu a trecut neobservat. Între 1991 și 1999 artistul are expoziții personale în Franța, Belgia, Elveția și Germania. Mai mult, participă și la peste 20 de expoziții de grup. Această activitate susținută îi va aduce notorietate precum și primele premii. Din 1998 intră în atenția proprietarilor de galerii francezi și aceștia îl promovează cu rapiditate înțelegând talentul românului. Publicul mai mult sau mai puțin avizat este cucerit de stilul original și succesul nu întârzie să apară.

Posesor al unei tehnici desăvârșite, Mitro își strunește meșteșugul astfel încât să nu își piardă spontaneitatea actului artistic. Pe suprafața pictată conviețuiesc armonios linii de construcție incipientă, tușe dezordonate, dar și forme geometrice precise precum și detalii de mare rafinament. Succesiunile acestea susțin întregul, confirmând că pictura este despre linie și culoare și mai puțin despre obiecte. Detaliile sunt diferite asemeni partiturilor scrise pentru fiecare instrument al unei filarmonici. Dar așa cum sunetul fiecărui instrument alăturat celorlalte generează armonii complexe și elementele picturale diferite folosite de artist se însumează într-o simfonie a culorilor perfect acordată. De la instantaneele cu cai în galop până la atemporalitatea canalelor venețiene, artistul nu are nicio ezitare tehnică, concentrându-se pe trăirea actului artistic. Siguranța penelului se transmite în soliditatea compozițională a întregului. Reprezentările ne sunt familiare ca și cum am privi direct cu sufletul prin lentila performantă a unei lunete magice care nu numai că ne apropie realitatea, dar ne-o face parteneră a unui dialog al bucuriei. Și acest lucru se întâmplă fie că e vorba de verticalele din New York, de arhitectura clasică a Parisului, de peisajele portuare, de instantaneele evenimentelor sportive de pe apă sau de pe uscat. Conform declarațiilor artistului, realizarea fiecărei pânze este un moment unic trăit cu intensitate și entuziasm. O călătorie într-o lume a liniilor, volumelor și culorilor. Pictorul pare doar povestitor la prima vedere, subiectele sale oferind o familiaritate ce se trage din recunoașterea unui anumit loc, personaj sau obiect. Dar acest lucru este înșelător. Familiaritatea nu provine din identificarea subiectului pictat cu o marcă temporală ce o purtam deja în noi. Măiestria pictorului constă în faptul că el ne pune în relație cu esența formei și culorii armonice. Subiectele lui ne plac pentru că ele ating esențialul frumuseții. Privind cu atenție detaliile, nu vom vedea componentele obișnuite ale formei materiale, piatra, cărămida, tencuiala, lemnul, pielea ori altă textură naturală. Vom vedea diverse tușe colorate aplicate într-o varietate impresionantă de forme străbătute de o rețea de linii desprinse de pe planșeta unui arhitect. Aceste elemente sunt literele unui alfabet arhetipal cu care pictorul scrie în sufletul privitorilor sărind peste armătura clasică a materialelor brute. Deși lucrările ne propun subiecte figurative, felul în care acestea sunt construite nu aparține unui repertoriu realist clasic, fapt ce conferă imaginii finale prospețime și o continuă ancorare în prezent. Fie că e vorba de un reper arhitectonic, de un animal, de o ambarcațiune cu vele, publicul receptează un arhetip al formei ce stabilește un nivel de comunicare superior în comparație cu simpla reproducere a unui obiect blocat în detalii particulare.

Întâlnirea cu acest univers al metaformelor a căpătat în ultima vreme o nouă latură. Sub directa supraveghere a autorului, publicul are ocazia de a admira operele acestuia reproduse în diverse moduri. Artistul își imprimă și expune operele la dimensiuni egale cu ale originalelor, adăugând în spate o sursă de lumină LED. Rezultatul este o casetă luminoasă ce oferă o nouă percepție a universului cromatic. Lumina nu mai este reflectată de suprafața colorată, ci, asemenea unui vitraliu, ea se răsfrânge printr-o fereastră de emoții. O altă formă de imprimare este cea a litografiei, precum și imprimarea pe suprafață rigidă de aluminiu. Fiecare dintre aceste variante dau sensuri noi și subtile versiunii originale pictate. Posesorul unei astfel de lucrări se poate bucura de aspectul unic al imprimării prin diferite metode.

Pe lângă acestea, pânzele lui Mitro pot fi acum purtate de admiratoare pentru că ele sunt imprimate pe eșarfe de diferite dimensiuni. Așadar interacțiunea dintre privitor și pictură ajunge la un alt nivel, mult mai intim. Imaginea coboară de pe suportul rigid și vertical și îmbracă silueta umană. Și în acest caz universul cromatic și compozițional specific artistului își dovedește adaptivitatea. Eșarfele imprimate nu mai au forma unitară și geometric simplă a unui tablou. Dar modularitatea construcției compoziționale face ca fiecare parte vizibilă din materialul textil să fie bine structurată și echilibrată.

Pentru cei dornici de mai multă documentare vizuală sunt disponibile saiturile:
https://www.mitro.art/
https://www.mitroartboutique.com/